HONGAARSE  SPORT

Hongarije wordt beschouwd als een groot sportland. Tot en met de Spelen van 2004 won Hongarije 156 gouden medailles op de Olympische Spelen, 136 zilveren en 157 bronzen. In totaal dus reeds 449, waardoor zij een eervolle achtste plaats bekleden op de landenclassificatie. Hongarije bleef slechts van twee Olympiades weg, van de 24 zomerspelen die reeds gehouden werden: in 1920 was het niet uitgenodigd op de Spelen in Antwerpen omwille van zijn betrokkenheid, aan de verliezende kant, in de Eerste Wereldoorlog en in 1984 bleef het land weg van de Spelen in Los Angeles omwille van de boycot door de socialistische landen.

Reeds van in het begin, zelfs reeds tijdens de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, beschouwden de Hongaarse sportleiders deelname aan en succes in de Olympische Spelen zeer belangrijk. Deze Olympisch gerichte aanpak beheerste volledig alle Hongaarse sporten tot aan de Tweede Wereldoorlog. Aan teamsporten, met uitzondering van voetbal en waterpolo, werd daarom weinig aandacht geschonken. Het Hongaars voetbalteam won de Zilveren medaille (in 1938), zoals eerder dat jaar ook in de derde Wereldbeker, en herhaalde deze briljante prestatie in 1954, alhoewel dat op dat ogenblik als een falen werd beschouwd. Het Hongaars waterpoloteam anderzijds won, tot in 2004, achtmaal de Olympische Spelen.

Na de Tweede Wereldoorlog keerden de sporten terug naar een normale toestand. Gedurende de koude oorlog steeg het aantal geregistreerde sportbeoefenaars tot ongekende hoogten: volgens schattingen waren er 800.000 dergelijke atleten. In die tijd was de sport een ticket tot reizen en een goed inkomen. Aan de teamsporten werd een weinig meer aandacht besteed, maar toch werd nog steeds gefocust op de traditionele Hongaarse sporten zoals zwemmen, schermen, kanovaren en waterpolo, terwijl meer zogenaamde Amerikaanse sporten onbekend waren in Hongarije. Sporten die 'de spelen van de rijken' werden genoemd, zoals tennis, golf of roeien, waren lange tijd verboden. Daarom dient een grote inhaalbeweging te gebeuren in die sporttakken. Recent daalde het aantal geregistreerde atleten significant, tot 50 percent van zijn vroeger niveau.

Hongaarse atleten deden het ook niet slecht in de Olympische Winterspelen, alhoewel het Hongaarse klimaat niet bevorderlijk is voor dergelijke sporten. Toch won Hongarije twee zilveren en vier bronzen medailles.
Het objectief van de huidige regering is het verbeteren van het Hongaars voetbal, zoals het de erfgenamen van hun vroegere glorie zou passen. Daartoe heeft de regering een programma opgesteld voor het bouwen van stadions en een jeugdprogramma. Zij leverde tevens een grote bijdrage om de organisatie in Hongarije te bekomen van de Europese Kampioenschappen voetbal 2008. Spijtig genoeg is hen dit niet gelukt.
Het waren Zwitserland en Oostenrijk die verkozen werden om gezamenlijk de organisatie op zich te nemen.


BABOS Tímea
BABOS Tímea Tennis
 BALCZÓ András
BALCZÓ András Moderne Pentatlon
BODROGI László
BODROGI László Wielrennen
CSEH László
CSEH László Zwemmen
CZINK Melinda
CZINK Melinda Tennis
DARNYI Tamás
DARNYI Tamás Zwemmen
EGERSZEGI Krisztina
EGERSZEGI Krisztina Zwemmen
ELEK Ilona
ELEK Ilona Schermen
FUCHS Jenõ
FUCHS Jenõ Schermen
GEREVICH Aladár
GEREVICH Aladár Schermen
GYARMATI Deszõ (en SZÉKELY Éva)
GYARMATI Deszõ (en SZÉKELY Éva) Waterpolo (en Zwemmen)
HARGITAY (Mickey) Miklós
HARGITAY (Mickey) Miklós Bodybuilding
HOSSZÚ Katinka
HOSSZÚ Katinka Zwemmen
IHAROS Sándor
IHAROS Sándor Atletiek
KARPATI György
KARPATI György Waterpolo
KELETI Ágnes
KELETI Ágnes Turnen
KOVÁCS István
KOVÁCS István Boksen
PAPP László
PAPP László Boksen
POLGÁR Judit
POLGÁR Judit Schaken
SELES Monica
SELES Monica Tennis
SZABÓ Éva
SZABÓ Éva Tennis
SZÁVAY Ágnes
SZÁVAY Ágnes Tennis
SZEKERES Pál
SZEKERES Pál Schermen
TÁKACS Károly
TÁKACS Károly Pistoolschieten
TEMESVÁRI Andrea
TEMESVÁRI Andrea Tennis