Jozef  'Jef'  EYGEL

Jozef 'Jef' EYGEL Jef EygelJef Eygel (° Antwerpen, 5 maart 1933 - 3 april 2005), een voormalig Belgisch basketbalinternational, wordt door sommigen tot één van de belangrijkste Belgische basketballers (spelverdeler) gerekend.

Jef Eygel leerde basketballen op de Antwerpse pleintjes en groeide uit tot een eerste klasse spelverdeler. Jef was een rustig iemand, een nederige Antwerpse werkmens, het tegengestelde van die andere (jongere) grote: Willy Steveniers, en was toch zo fier op zijn basketspelende tweeling.

Reeds als 19-jarige trad hij met de Belgische ploeg aan op de Olympische Spelen 1952 in Helsinki. België werd toen in de eerste ronde uitgeschakeld na één overwinning (België - Zwitserland 59-49) en twee nederlagen (Cuba - België 59-51 en 71-63). De jonge Eygel werd in de drie wedstrijden opgesteld.

Vooral in de jaren vijftig en zestig had Eygel een dominerende rol in het Belgische basketbal, waarbij hij Antwerpse naar zeven opeenvolgende titels stuwde en er twee bekers van België won.
Eygel werd viermaal tot Speler van het Jaar uitgeroepen. Hij verzamelde ook 133 nationale selecties en is daarmee recordhouder qua selecties.
Nadien beleefde hij nog schitterende nadagen als speler-trainer bij BBC Kontich, waar hij als 42-jarige, veruit de oudste speler en nog vaak de beste was.

Op 3 april 2005 is hij op 72-jarige leeftijd bezweken aan leukemie.
Jef Eygel werd gecremeerd, waarna zijn as werd uitgestrooid op de nieuwe strooiweide van de begraafplaats Schoonselhof, het Antwerpse Père Lachaise genoemd.

Erelijst:

* 7 × Belgisch kampioen met Antwerpse (1956 en van 1959 tot 1964)
* 2 × Bekerwinnar van België met Antwerpse (1961 en 1964)
* In 1954 kreeg hij de Gouden Medaille voor Sportverdienste
* 4 × verkozen tot Speler van het Jaar (1959, '61, '63 en '64)
* 2 × opgeroepen voor de Europese ploeg in 1964
* 133 × opgeroepen voor de nationale ploeg (gewezen recordhouder in België)

Jef Eygel (links), samen met Rene Aerts, in verdediging tegen Mile Kets van Royal IV.
Jef Eygel (links), samen met Rene Aerts, in verdediging tegen Mile Kets van Royal IV.
Begraafplaats Jef Eygel.
De begraafplaats Schoonselhof waar de as van Jef Eygel werd uitgestrooid.