BÉKEFFY  Jenõ

BÉKEFFY JenõBÉKEFFY Jenõ

Geboren : 28 mei 1935 in Monor, Hongarije
Overleden : 11 juni 1987 in Brussel, België
Club(s) als speler : Monori SzSe (1948-'54 ), Budapest Honved SE (1954-'56), Enschede, het latere FC Twente (1957- )
Als voetbalmanager :
Jenő Békeffy was een van de eerste en meest succesvolle UEFA voetbalmanagers van zijn generatie.
http://www.bekeffy.com/tortenelem.html

Biografie :
De Hongaarse voetbalmanager Békeffy Jenő begon in 1943, op achtjarige leeftijd, zelf te voetballen. Dit gebeurde bij Monori SzSe in zijn geboorteplaats. In die tijd werd door de jeugd nog met blote voeten op de bal getrapt. De club speelde toen in de Hongaarse tweede divisie. In 1954 stapte hij over naar Budapest Honvéd SE, waar hij ook in het eerste elftal opgesteld werd en er ondermeer Puskás Ferenc leerde kennen. Hij zou er twee jaar blijven.
De Hongaarse opstand van 1956 was een keerpunt in het leven van Békeffy, doordat hij toen besloot zijn geluk in het buitenland te zoeken, zoals vele andere Hongaarse voetbalspelers. Samen met twee collega-voetballers, Tódor Miklós en Béres András, emigreerde hij in datzelfde jaar naar Nederland. Later zou Béres een gerespecteerd coach worden bij ondermeer Beerschot en RSC Anderlecht in België.
In 1957 speelde Békeffy voor Enschede, een eerste divisie team thans gekend als FC Twente. Nadien studeerde hij aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam als scenarioschrijver. Hij leerde er de taal en ontmoette zijn toekomstige vrouw op die school. Zij werd later een professioneel fotomodel die Europa bereisde voor haar beroep.
Toen hijzelf in 1964 afgestudeerd was verhuisde hij naar België waar hij in 1965 zijn carrière als spelersmakelaar opstartte.Békeffy met het elftal van Monori in de vroege jaren '50 Békeffy met het elftal van Monori in de vroege jaren '50
Békeffy met het team van Monori SzSe in 1951-1952:
Solti, Komjáti, Szabó M., Tábori, Bánkuti, Békeffy, Paus, Pifkó en Petõ, Bajári, Veréb en Antal, Bolla, Peros en Petrovics.
In 1956 verzamelde Veréb József, ook een uitgeweken Hongaar, een aantal geïmigreerde Hongaarse voetballers in een elftal.
Deze foto werd genomen vóór een wedstrijd tegen PSV Einfhoven:

(waarin ondermeer
eerste links rechtstaand)
Tódór Miklós, (derde links) Béres András, (tweede van rechts) Békeffy Jenõ en (uiterst rechts) Veréb József,
(gehurkt uiterst rechts) Bognár György.
Een foto genomen in Amsterdam in 1957. Béres, Puskás en Békeffy. Jenõ ernstig aan het trainen met het balletje.
Een foto genomen in Amsterdam in 1957:
(van links naar rechts
)
Béres András, Puskás Ferenc en Békeffy Jenõ.
Jenõ ernstig aan het trainen met het balletje.


Békeffi Jenõ voor het Stadion van Anderlecht, waarmee hij jaren samenwerkte.
Békeffi Jenõ voor het Stadion van Anderlecht, waarmee hij jaren samenwerkte.
 

Een van zijn eerste deals als makelaar was de transfer van Feyenoord naar Anderlecht van Gerald Bergholtz Pummie), voormalig nationaal kampioen van Nederland met PSV Eindhoven. Onder zijn transfers naar RSC Anderlecht waren ook nog Rob Rensenbrink, Arie Haan, Attila Ladinszky, Erwin Vandenbergh, Peter Ressel, Frank Arnesen, Benny Nielsen, Ronny van Poucke, Johnny Dusbaba, Tony Rombouts, Enrik Andersen, Johan Devrindt, Juan Lozano, Nico de Bree, Jan Mulder, Frank Arnesen, Dirk Goosens, Tony Rombouts, Franky Vanhaecke, Kenneth Brylle en Jean Dockx. Tamas Krivitz, Peter Ressel en Barnabas Liebhaber bracht hij naar Lierse FC, ​​Antal Nagy naar Standard FC, Kresten ​​Bjerre naar PSV Eindhoven, Johnny Dusbaba, Gerald Vanenburg, Dick Helling, Karel Bonsink, Johnny Rep, Ruud Geels, Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Dick van Dijk, Gerrie Mühren, Nico Rijders en Ruud Krol naar Ajax AFC, enz. In 1973 introduceerde hij Johan Cruyff bij FC Barcelona.
In 1975 deed hij ook de transfer van Hans Croon, als hoofdtrainer, naar Anderlecht.
Békeffy zou gedurende 17 jaar nauw samenwerken met Anderlecht. Daar kon toenmalig voorzitter Vanden Stock lange tijd rekenen op twee nóg grotere voetbalkenners die hem met raad en daad bijstonden. Enerzijds zijn voorganger Albert Roosens, weg gesluisd naar de Voetbalbond waar hij als secretaris-generaal op de eerste rij zat om elke jonge belofte in België te detecteren. Anderzijds de innemende Hongaarse spelersmakelaar Jenõ Békeffy, een graag geziene gast in alle grote voetbalhuizen van Europa.

Békeffy had inderdaad goede relaties met ondermeer:

  Belgische clubs : RSC Anderlecht, Lierse SK, RWDM FC, ​​Standard Luik FC, Club Brugge, FC Antwerp, Beerschot FC, RFC Seraing, KSK Beveren, Waregem FC
Nederlandse clubs : Ajax Amsterdam, FC Twente, PSV, Feyenoord FC, FC Utrecht, FC ADO Den Haag
Duitse clubs : FC Bayern München, FC Borussia Dortmund, Schalke 04, FC Keulen
Franse clubs : Paris Saint-Germain FC, Olympique Marseille FC, Metz FC, Nantes FC
Spaanse clubs : Real Madrid FC, FC Barcelona, ​​Valencia CF, Sevilla FC, Real Betis FC
Italiaanse clubs : FC Internazionale Milan, Juventus FC
Zwitserse club : FC Servette, FC Basel
Hongaarse clubs : Honvéd FC, Ferencváros FC, Vasas FC, Videoton FC, Újpesti Dózsa FC,...

 

 


 Békeffy met Hongaarse spelers actief in België:
(van links naar rechts) Kocsis István (Honvéd SE - SK Lierse), Békeffy Jenő (UEFA manager), Fazekas László (Újpesti Dózsa - Royal FC Antwerp), Mucha József (Ferencvárosi TC - KSV Waregem), Tóth András (Újpesti Dózsa - SK Lierse), Popovics Sándor (SVV - KSV Waregem, trainer).
De brief van 18 april 1983 waarbij Békeffy een nieuwe makelaarslicentie wordt opgestuurd door de UEFA.
De makelaarslicentie van Békeffi Jenõ.

Békessy werd erkend als een uitstekend voetbalmanager in de sportwereld. Deed talloze transfers, organiseerde evenementen, wedstrijden en zo veel meer. Na een succesvol leven in België overleed hij in 1987, op 52-jarige leeftijd. Drie jaar ervoor hadden de eerste symptomen van een slepende ziekte zich gemanifesteerd. Hij verloor de strijd dus op 11 juni 1987 in Brussel.
Hij werd in Hongarije begraven op het protestantse kerkhof van zijn geboorteplaats Monor, naast zijn broer die in een auto-ongeluk omgekomen was.

Békeffy Gábor. ...zijn 3-jarig zoontje in december 2016
Békeffi Gábor ...
...zijn 3-jarig zoontje in december 2016

Zijn zoon Gábor werd geboren in Brussel op 24 juni 1968, waar hij zijn studies in de marketing deed. Gábor is ook actief in de voetbalwereld, doordat hij van kleinsaf door zijn vader in het wereldje werd ingeleid en eveneens door de microbe gebeten werd.
In 2012 sloot hij een overeenkomst af met het Belgisch hoofdkantoor van East Foot Management Ltd in België, dat zich bezig houdt met bemiddeling van spelers. Het bedrijf, dat in 1977 werd opgericht door de vroegere Hongaarse ex-voetbalspeler Bognár György (in 1956 ook geëmigreerd naar Nederland), beschikt een wereldwijd netwerk met basis in Europa, waarbij begeleiders, scouts en marketing professionelen werken. De appel (de zoon Gábor) is dus niet ver van de boom (de vader Jenõ) gevallen.
Békeffy Gábor bekleedde tevens talrijke functies in het bedrijfsleven en vervult thans ook de functie van Marketing Director bij de Hongaarse voetbalclub Vasas FC.

Békeffi Gábor samen met Georges Leekens, de nieuwe coach van het Hongaars nationaal elftal.
Békeffi Gábor (rechts) samen met Georges Leekens, de nieuwe coach van het Hongaars nationaal elftal (oktober 2017), en Bognár Istvan (links) en Bognár György (naast Gábor).